Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

De Grijze Roodstaart.

 

Wat weten we allemaal over de Grijze Roodstaart?

 

 

 

De Grijze Roodstaart is een papegaai afkomstig uit Midden en West-Afrika. En heeft een effen zilvergrijs verenkleed, rond de ogen een lichtgrijze huid een rode staart en een zwarte snavel. En deze papegaai is toch wel de meest bekende huiskamer vogel en staat bekend om zijn goede imitatie vermogen, het zogenaamde "praten". Lengte van kruin tot staartpunt is ongeveer 35 tot 40 centimeter.
Ook is de Grijze Roodstaart per 1 Januari 2017 een vogel die op de Cites lijst 1 is gekomen.

 

Kan een Grijze Roodstaart eigenlijk wel praten?

 

Een papegaai kan niet "praten" zoals wij dat doen. Ook begrijpen papegaaien totaal niets van wat wij zeggen. Wel kunnen ze linken maken tussen bepaalde handelingen en geluiden. Als je koffie zegt en vervolgens het koffieapparaat bedient, zal de papegaai mogelijk het woordje koffie gaan linken aan het geluid van de koffieapparaat. Als je koffie zegt, zal de papegaai het koffieapparaat na gaan kunnen doen, of als de papegaai het apparaat hoort zal hij misschien koffie gaan zeggen. Hij heeft een geluid met een bepaalde handeling of situatie gelinkt.

Maar is dit praten?

Nee, een papegaai kan niet praten. Een papegaai imiteert geluiden uit zijn directe omgeving om zo min mogelijk op te vallen voor natuurlijke vijanden. In de natuur zal een papegaai die tussen de apen leeft, deze imiteren zodat het lijkt of hij bij deze groep hoort. En daarmee zijn natuurlijke vijanden op afstand houdt. Als papegaaien onder de mensen leven zullen ze proberen onze geluiden na te doen, maar ook van de apparaten om ons heen. Fluiten, zingen, woordjes en geluiden van een telefoon worden zo goed geïmiteerd dat je twijfelt of het je papegaai wel was.

 

Het karakter van een Grijze Roodstaart.

 

De Grijze Roodstaart is een rustige vogel en gemakkelijk op te voeden als je deze kromsnavel als baby koopt. Wel heeft deze papegaai als kanttekening dat hij vaak een bepaalde voorkeur heeft voor 1 persoon of enkele personen binnen het gezin. Het is wat we noemen een "eenkennige" vogel. Daarom is het belangrijk om dit soort papegaaien goed te laten socialiseren om dit te beperken. Een goede uitleg in het houden van deze papegaai, over het gedrag en zijn opvoeding is dus erg belangrijk.

 

Helaas is een Grijze Roodstaart niet de meest geschikte papegaai voor een gezin met kleine kinderen. De grijze roodstaartpapegaai is een wat onzekere vogel, vooral bij druk gedrag. Rennende, schreeuwende kinderen in een hoge energielevel worden echt geen vriendjes van een Grijze Roodstaart. Deze kromsnavel houdt wat meer van rustige mensen die zelfverzekerd zijn.

 

Papegaaien in het algemeen zijn intelligente dieren. En deze huiskamer vogels zijn geen huisdieren om altijd in een kooi te moeten leven. Dan komen ze namelijk een hoop te kort en kunnen wij er op den duur echt niet meer van genieten. Vooral papegaaien met territorium drang, zoals ook de grijze roodstaart, heeft meerdere plekken nodig om gelukkig te kunnen leven. Eigenlijk zou elke papegaai een aparte slaapkooi en een aparte speelplek moeten hebben. Maar juist de Grijze Roodstaart is een huiskamer vogel die dit zeker nodig heeft. Belangrijk is dat er een speelplaats gecreëerd wordt met voldoende uitdaging.
 Hoe ziet een speelplek er dan eigenlijk uit?

 
 

Een speelplek kan een standaard zijn, een tak, een schommel of een combinatie hiervan, al dan niet met een Java-boom. Dit is de meest geschikte speelplaats met veel mogelijkheden. Waar u ook voor kiest, u zult er wel voldoende uitdaging in moeten maken. Dit doet u door gebruik te maken van speelgoed dat geschikt is voor een papegaai. Dit wissel je dagelijks af met ander speelgoed. Elke dag een andere plek, andere vorm, andere kleur, ander materiaal. U verstopt ook lekkere nootjes in dit speelgoed, waardoor zijn zoektocht en speel gedrag beloond wordt. Hierdoor kan een papegaai zich uren vermaken, elke dag weer opnieuw. Daarnaast maakt de papegaai deel uit van het gezin en speelt ook graag op tafel met mensen en tafel en voet speeltjes. Maar ook een puzzel en verstoppertje met nootjes is leuk om te doen. Uiteindelijk gaat de Grijze Roodstaart ook graag mee op stap naar buiten voor een wandeling, of even op visite bij een bekende. Let er wel op dat uw vogel dan op de juiste wijze gekortwiekt is.
Op deze manier wordt uw papegaai veel socialer en zelfverzekerder. Doordat hij niet altijd in een kooi zit, wordt hij ook veel makkelijker in de omgang.


Wilt u echt alles weten over de Grijze Roodstaart, kom dan eens langs in onze winkel, want Dieca is meer dan alleen een winkel of webwinkel,

 
 

 

Dieca is een beleving!


 

 

 


 
 
  Maryleen van Vliet & Mike de Kort     26-11-2020 12:00
©2004 - 2021 Dieca